BYE BYE Kleine Ring

Over BYE BYE

Ondersteund door de Brusselse academische wereld en een aantal stadsbewegingen, houden wij, de stadsplanners van BYE BYE Kleine Ring, de toekomst van de grote boulevards in de hoofdstad kritisch tegen het licht.

Dat de Kleine Ring binnenkort ruimte zal geven aan de fiets, stelt ons erg tevreden. Maar de nieuwe fietspaden mogen geen eindpunt zijn. De uitdagingen op gebied van mobiliteit, publieke ruimte en stadsontwikkeling blijven immens. Of mogen we van een mobiliteitssysteem misschien niet eisen dat het mensen en plekken daadwerkelijk met elkaar verbindt? Gebeurt de inrichting van 50 hectare openbare ringruimte niet beter op zo’n manier dat ze buurten en bewoners samenbrengt in plaats van scheidt? Moet de kwaliteit van het wonen en werken in de dichtbebouwde centrumwijken dan niet structureel hoger?

Op 22 september, niet toevallig tijdens de Week van de Mobiliteit, hebben we onze verbeelding een eerste keer de vrije loop gelaten (verslag en sfeerbeelden). In het Kaaitheater toonden we 300 nieuwsgierige Brusselaars het potentieel van de Kleine Ring en gaven we de Brusselse politiek het woord over de toekomst van de boulevards. In het participatief traject dat we nu organiseren, verkennen we samen met belanghebbenden wat er nodig is om een ambitieuze toekomstvisie op de Kleine Ring te formuleren.

BYE BYE Kleine Ring is een initiatief van Rien van de Wall en Wim Menten (stadsplanners en auteurs van KleineRing.be) in samenwerking met BRAL, Brussels Academy, Architecture Workroom Brussels, IRIB (Institut de recherches interdisciplinaires sur Bruxelles), pyblik, ARAU (Atelier de Recherche et d’Action Urbaines) en Brussels Studies Institute.


Contact

Good Move Event